tisdag 27 februari 2018

Andra världskriget i bilder

Uppgift - Andra världskriget i bilder

Uppgift: Du ska välja ut 10-12 bilder från andra världskriget och använda dessa i en powerpoint. Powerpointen ska alltså enbart bestå av bilder. Placera bilderna i kronologisk ordning (det vill säga i den ordning som de hände). Du får själv välja om du vill ha något särskilt tema t.ex. Förintelsen, Adolf Hitler, Sverige under andra världskriget, Josef Stalin eller om du vill ha med bilder som ger en övergripande bild av andra världskriget.

Redovisning: Du ska hålla en muntlig presentation inför klassen. Du ska även lämna in ditt manus och en kopia på powerpointen till mig. Presentationen ska vara mellan 3-6 minuter
Hur ska du göra:  Förbered en muntlig redovisning där du berättar med egna ord vad som händer i bilden och hur bilderna hänger ihop. Muntliga redovisningar sker under v. 10 och 11. I samband med redovisningen lämnar du in varifrån du ha hämtat bilderna, manus och källor till mig


Förslag på teman:

Förintelsen
Auswitch - Birkenau
SS
Gestapo
Hitlerjjugend
Nürnberglagarna
Rippentrop- Molotovpakten
Afrika under andra världskriget
Kriget i Stilla havet
Kristallnatten
Ghettot i Krakow
Josef Stalin
Hitler
Winston Churchill
Bombningen av Dresden
Blixtkriget i Polen
Treblinka
Operation Barbarossa
Landstigningen i Normandie
Finland under andra världskriget
Atombomberna i Japan
Vapen under kriget
Flyktingmottagandet i Landskrona
Anne Frank
Josef Mengele
Heinrich Himmler
Hermann Göring
Albert Speer
Moståndsrörelsen
Ockupationen av Norge och Danmark
Sverige under Andra Världskriget
Nürnbergrättegångarna
Miraklet vid Dunkerque
Otto och Elise Hampel





Bildresultat för andra världskrigetBildresultat för andra världskrigetBildresultat för andra världskriget

Kunskapskrav

ECA
Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.
Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.
Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder.Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då förhållandevis komplexa samband mellan olika tidsperioder.Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då komplexa samband mellan olika tidsperioder.
Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med utvecklade och relativt väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med välutvecklade och väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.
Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla och till viss delunderbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra utvecklade och relativt välunderbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra välutvecklade och välunderbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan föra enkla och till viss delunderbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.Eleven kan föra välutvecklade och välunderbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsakfungerande sätt.I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett väl fungerande sätt.