onsdag 1 mars 2017

Exempeltext analys rika och fattiga länder

Rwanda och Sverige

Historia

Rwanda är ett land i Afrika som både varit tysk och belgisk koloni. Landet blev självständigt år 1962. Efter självständigheten har landet drabbats av inbördeskrig och på 1990-talet skedde ett folkmord på en av landets största folkgrupper - tutsierna. Det vill säga att hundratusentals människor mördades på grund av att de tillhörde en viss folkgrupp, att de talade ett visst språk och hade en viss religion. Under kriget dog 800 000 människor och de som utförde folkmorden var en av de andra största folkgrupperna -Hutuerna. 
Sverige är ett land i norra Europa. Sverige har aldrig varit en koloni och landet har inte heller varit i krig sedan 1800-talet. Tack vare att Sverige höll sig utanför både det första och andra världskriget skadades inte den svenska industrin och tillväxten ökade mycket snabbt under efterkrigstiden, det vill säga att landet blev väldigt rikt. 

Att leva i landet:
Rwanda är ett av Afrikas inlands mest tätbefolkade länder. Där bor 452 människor per km2, (2011) det är stor skillnad jämfört med det glesbefolkade Sverige som är mycket glesbefolkat med 23 personer per km2 (2011). En anledning till att det bor betydligt fler människor i Rwanda är att kvinnorna föder fler barn vilket i  sin tur beror på att spädbarnsdödligheten är mycket hög, 37 av 1000 barn dör innan de fyllt ett år. (2013) I Sverige har vi tillgång till bra sjukvård och det är väldigt säkert att föda barn. Bara 2 av 1000 barn dör. Tack vare tillgången på sjukvård, bra mat och mediciner så lever vi också länge i Sverige. Förväntad livslängd i Sverige är 84 år för kvinnor och 80 för män (2010). I Rwanda är brist på rent vatten, mediciner och sjukvård några av anledningarna till att den förväntade livslängden bara är 57 år för kvinnor och 54 för män (2010).
När det kommer till hur många barn som börjar skolan i de olika länderna så är skillnaden liten. 99,5 av barnen i Sverige börjar skolan och i Rwanda börjar 98,7% av barnen i skolan. En stor skillnad mellan de båda länderna är dock lärartätheten. I Sverige går det 10 elever på varje lärare, i Rwanda är motsvarande siffra 68 elever per lärare. 
Rwanda är ett fattigt land. Landets BNP ligger på 728 US dollar per person. I Sverige är BNP 60 815 dollar per person (2014). 

Fria medier:
I Rwanda finns EN dagstidnig och den är mycket regeringsvänlig. Tidningens uppgift är framför allt att skriva bra saker om dem som styr i landet. De få andra medierna som finns censureras ständigt och reportrar fängslas för sina åsikter och misshandlas ständigt av polisen i landet. 
I Sverige däremot har vi en lång tradition av yttrandefrihet och tryckfrihet. Landet var ett av de första i världen att ha lagar som säkrar invånarnas rätt att fritt utrycka sig och kritisera makten och de som styr. Sverige rankas på plats 8 i världen och Rwanda på plats 161 i reportrar utan gränsers rankning av pressfrihet i världen (2016)

Styrelseskick:
Rwanda är på pappret en republik demokrati med ett flerpartisystem. I verkligheten är dock Rwanda en diktatur. Bristen på fri press och media är bara ett bevis på det. Ett annat är att Presidenten Paul Kagame har suttit på makten i 17 år trots att det enligt Rwandas grundlag endast går att vara president i sju år. (landguiden.se)
Sverige är en monarki och en demokrati. Statschefen är kung Carl XVI Gustaf men han har igen politisk makt. Den politiska makten finns istället hos parlamentet som heter Riksdagen. I riksdagen finns det för närvarande åtta partier representerade.  Sverige är en väl fungerande demokrati med en lång tradition av fria och öppna val, fri press och rättsäkerhet.

Sammanfattning
Sammanfattningsvis så finns det stora skillnader mellan att leva i Sverige och i Rwanda. Mycket av de här skillnaderna går att förklara genom att jämföra de båda ländernas historia. I Sverige har invånarna själva kunnat tjäna pengar på de naturresurser som finns i landet, ex trä, järnmalm. Sverige har också kunnat bygga upp sin industri under en lång tid eftersom landet inte varit i krig på över 200 år. Rwanda var en koloni åt både Tyskland och Belgien i över 70 år och under denna tid ökade motsättningarna mellan de stora folkgrupperna Hutu och Tutsi. Konflikterna ledde efter självständigheten 1962 fram till många strider och 1994 genomfördes folkmordet.
Krig är en av de viktigaste orsakerna till att ett land inte utvecklas. Krig kostar väldigt mycket pengar, resurser och människoliv. Pengar som hade kunnat gå till sjukvård, skola och utbildning har istället gått till krig. Att Rwanda under så många år varit präglat av blodiga inbördeskonflikter får långsiktiga konsekvenser. Ett exempel på det är medellivslängden som bara är 54 år för män. Väldigt många män dör alldeles för unga i krig.
Bristen på demokrati är också en viktig anledning till landets fattigdom. Biståndspengar når inte alltid dit där de behövs utan stannar ofta hos politiker i huvudstaden. Dvs brist på demokrati leder till korruption. Om landet hade blivit mer demokratiskt och man hade tillåtit en fri press så hade chanserna ökat att pengar som ska gå till skolan faktiskt går till skolan. På så sätt hade man kanske kunnat utbilda fler lärare och man hade kunnat öka lärartätheten i landet.
Att satsa på utbildning, särskilt flickors utbildning är en mycket viktig del för att öka ett lands utveckling. Om flickor går i skolan så gifter de sig senare och föder färre barn. Eftersom kvinnan då inte behöver vara hemma med sina barn hela tiden så kan hon jobba och bidra till landets tillväxt.

Källor:
Globalis.se, Världskoll.se, Factlab.se, landguiden.se, Ne.se, gapminder.com 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar