tisdag 29 november 2016

Prezi om första världskriget

Här hittar ni prezin om första världskriget LÄNK! LÄNK! LÄNK!

grupparbete om klimatzoner

Grupparbete - Om Klimatzoner


Du ska tillsammans med en eller två andra göra en presentation där ni presenterar växtligheten och klimatet i en klimatzon i världen. I arbetet ingår också att beskriva vilka klimatförändringar som sker i området och hur dessa påverkar människorna levnadsvillkor-
Redovisning av arbetet sker dels genom att ni lämnar en skriftlig version och dels genom att ni redovisar ert arbete muntligt för klassen, antingen med hjälp av en powerpointpresentation eller på ett A3-papper

Instruktion
1. Markera var er klimatzon finns på världskartan, Ge exempel på länder som har den här typen av klimat.

2. Skriv en text om klimatzonens klimat. Använd diagram för att visa hur klimatzonens temperatur och nederbörd varierar under de olika månaderna. Försök också förklara hur det kommer sig att den här typen av klimat finns i just i ert område

3. Beskriv och ge exempel på klimatzonens växtlighet och djurliv. Tips: Välj ut två världsdelar i klimatzonen och skriv hur det ser ut där.

4. Berätta om och ge exempel på hur människor bor och lever i klimatzonen. Fundera t.ex över: a) Vilka för och nackdelar finns det med att bo just där? b) Hur försörjer sig människorna som bor i klimatzonen? C) Vilka naturresurser använder människorna?

Arbetet ska redovisas och lämnas in under vecka 49
 Källor att använda:
kartböcker
Ne.se
Läroböcker
häften ni får av läraren


Centralt innehåll Geografi - Årskurs 7-9
Livsmiljöer
Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.
Hur jordens befolkning är fördelad över jordklotet samt orsaker till och konsekvenser av den ojämna befolkningsfördelningen. Migration och urbanisering och orsaker till och konsekvenser av detta.

Geografins metoder, begrepp och arbetssätt

Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.
Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiska kartor.

Miljö, människor och hållbarhetsfrågor

Samband mellan fattigdom, ohälsa och faktorer som befolkningstäthet, klimat och naturresurser.

Kunskapskrav

Geografi - Årskurs 7-9

E-nivåC-nivåA-nivå
Eleven har grundläggande kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.Eleven har goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.Eleven har mycket goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Eleven för enkla och till viss del underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.Eleven för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.Eleven för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.
Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.Eleven har goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.Eleven har mycket goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

presentation om klimatzoner

Här hittar ni presentationen om klimatzoner som jag gick igenom på lektionen idag

måndag 28 november 2016

Paneldebatt/ Debatt i morgonsoffan

I det här blocket kommer du att undersöka en energikälla utifrån olika aspekter, såsom hållbarhet, miljövänlighet ekonomi, ur lokalt och globalt perspektiv. Du kommer sedan enskilt i tvärgrupp att argumentera för energikällan i en debatt. Det här är ett ämnesövergripande arbete i So, No, Sv/Sva.

Målet med Debatt i morgonsoffan är att använda dina ämneskunskaper i No och So för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, samhälle, miljö och hållbar utveckling. Övningen tränar förmågan att i tal uttrycka och värdera olika ståndpunkter i aktuella samhällsfrågor och ger övning i att leda ett samtal samt formulera och bemöta argument.

Genomförande

Vi börjar med att gå igenom uppgiften tillsammans och diskuterar då vad uppgiften går ut på och vilken information ni måste presentera i debatten.

Ni kommer sedan att delas in i grupper med ungefär fem elever i varje. Inom grupperna ska ni söka information om en energikälla. Ni kan välja på följande energikällor:

Vattenkraft
Fossila bränslen (Kol och olja)
Kärnkraft
Solenergi
Vindkraft

Ni ska under de kommande lektionerna söka information om energikällan och samla argument som ni kan använda i debatten om olika energikällor. Debatten genomförs i tvärgrupper och du själv måste ha kunskaper i ämnet. Därför är det viktigt att du skriver en egen text där du för fram den fakta och de argument som du tycker är viktiga.
Se förslag på tips för debattörer nedan.

Tips på olika perspektiv som kan användas i debatten för att argumentera för din energikälla:

·         Var finns energikällan?
·         Hur utvinns den?
·         Till vad används den?
·         Hur påverkar energikällan miljön?
·         Klimatförändringar och miljöpåverkan till följd av energikällan.
·         Vilka för- och nackdelar finns med energikällan?
·         Vi måste hushålla med energi från fossila bränslen.
·         Fossila bränslen behövs för att tillgodose jordens energibehov.
·         Skapar energikällan arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt?
·         Tips! Kanske finns det någon vinkel som är aktuell lokalt eller globalt som är intressant att också debattera?

Debatten

Debatten kommer att äga rum tisdagen den 6 decemberVid debattillfället kommer Sv/Sva-, SO- och NO-lärare att närvara för att bedöma dina kunskaper. Vi återkommer med salar vid senare tillfälle.

Vi kommer att bygga upp en enkel tevestudio längst fram i salen med plats för de ca: fem elever som möts i tvärgrupper i varje debatt. Debatten kommer att ha en diskussionsledare som fördelar ordet.

Debatten börjar med att alla deltagare får 3-5 minuter var för att presentera sin energikälla och lägga fram sina argument. Därefter släpps debatten fri, men diskussionsledaren ser till att fördela ordet så att alla får en chans att komma till tals.

Tips till debattörerna
·         Fundera över vilket som är ditt huvudbudskap. Se till att få det sagt och gör det tydligt så att mottagarna förstår det du vill ha fram.
·         Förebered några exempel som stödjer ditt huvudbudskap.
·         Använd gärna bilder eller diagram för att tydliggöra och förklara.
·         Låt inte dina personliga åsikter lysa igenom.
·         Var beredd på att få kritik – fundera på hur du kan bemöta den. Om du redan från början vet vilka nackdelar som finns med energikällan kan du på ett bättre sätt bemöta den kritiken.
·         Tänk på att ni debatterar sakfrågor som proffs. Personangrepp är självklart inte accepterade.

Redovisning och dokumentation

Skriv ett enskilt manifest med era huvudargument där du sammanställer faktaunderlaget med källor och en kort text med kritisk utvärdering av dina källor.

Så här kommer du att bedömas:

Du kommer att bedömas utifrån hur väl du har förberett dig och hur väl du kan argumentera för den energikälla som du har arbetat med. I matrisen ser du vilka områden som kommer att bedömas.


No/So




Du kan…
Inte ännu
OK
BRA
MYCKET BRA
... argumentera för din egen energikälla.






… komma med motargument för din egen och för andras energikällor.





… undersöka hur energikällan påverkar världen på ett lokalt och globalt plan
.




… använda tabeller, diagram, modeller eller något annat hjälpmedel för att undersöka och förtydliga ämnet.





Sv/Sva




… presentera din energikälla muntligt.






… framföra dina argument






… delta aktivt i debatten.








lördag 26 november 2016

Bedömning Historia

Hej! Här kommer min genomgång från i fredags. Här ser ni vilka kunskapskrav som bedöms under skrivningen på måndag. Ni ser även vilka förmågor som är målet att ni utvecklar. Slutligen får ni ta del av sambandsmodellen som är till för ett stöd kring hur ni ska tänka när ni skriver. Tänk på att utveckla era svar, se från olika perspektiv samt koppla historian till nutid. Hoppas ni har världens bästa helg!

Här kan ni ta del av genomgången

måndag 21 november 2016

Dagens genomgång om socialismen

Hej! Via denna länk kan ni ta del av dagens sammanfattade genomgång av socialismen. http://prezi.com/pskwgqi0e8ct/?utm_campaign=share&utm_medium=copy Glöm nu inte att svaren på frågorna ska lämnas in på torsdag, ni kommer få både onsdagens och torsdagens lektion på er också att arbeta med frågorna. Har ni frågor är det bara att ställa dem.

Kort genomgång om Konservatismen

Hej! Genom följande länk kan ni ta del av den genomgången vi hade på lektionen om Konservatismen. http://prezi.com/e1k6isk8wn4z/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

tisdag 15 november 2016

Prezi om ideologier

Här hittar ni genomgången av de politiska ideologierna

Årskurs 9 uppgift om ideologier

Uppgift – ideologier (Del 1)

Du ska beskriva de tre klassiska ideologierna: liberalism, konservatism och socialism genom att skriva om följande punkter. Uppgiften lämnas in i samband med klassens sista so-lektion v. 47.

1. Liberalism
 A) Beskriv liberalismens historia.  Vilka händelser tycker du är viktiga?
B) Vad är typiskt för liberalismen, det vill säga vad är de viktigaste huvuddragen?
C) Vilken människosyn har liberalismen?
D) Ge exempel på liberala tankar i dagens samhälle.

2. Konservatism
2      A) Beskriv konservatismens historia. Vilka händelser tycker du är viktiga?
B) Vad är typiskt för konservatismen, det vill säga vad är de viktigaste huvuddragen?
C) Vilken människosyn har konservatismen?
D) Ge exempel på konservativa tankar i dagens samhälle.

3. Socialism
3      A) Beskriv socialismens historia. Vilka händelser tycker du är viktiga?
B) Vad är typiskt för socialismen, det vill säga vad är de viktigaste huvuddragen?
C) Vilken människosyn har socialismen?
D) Ge exempel på socialistiska tankar i dagens samhälle.

Information om layout

Om du skriver på dator: Max tre sidor i textstorlek 14.

Handskrivet: Max 6 A4 sidor

Tänk på:


  1. Skriv med EGNA ord. Om du skriver av texten är det F.
  2. Om du använder citat, visa var du fått citatet ifrån genom att ange källa.
  3.  Du ska i första hand använda texthäftet och din kunskap du fått under lektionstid.
  4. Ange vilka källor du använt (även texthäfte och lektioner) och varför man kan lita på informationen.

tisdag 8 november 2016

9a: uppgift i religion

Vecka 43 och 45 kommer vi att arbeta med olika frågor inom ämnet religion. Arbetet kommer bestå av två delar.

Del 1:
Ett kortare skriftligt arbete där du väljer en religion, sekt eller annan religiös inriktning (t.ex. sekulär humanism, ateism). Du ska ta reda på fakta om religionen (t.ex. vad man tror på, heliga byggnader, heliga texter o.s.v.). Hur lever de troende? Vilka regler är viktiga att följa? I slutet av arbetet ska du ange vilka källor du använt samt varför du valt att använda dig av dessa.
Detta arbete lämnas in måndag 14/11.

Del 2:
Under v. 45 kommer en del av lektionerna att ägnas åt begreppet "Heder". Vi kommer att diskutera hur det är att leva i en hederskultur och hur vider detta kan påverka såväl grupper och individer. 
Inom detta moment kommer din aktivitet under lektionstid att bedömas. Det är med andra ord oerhört viktigt att du är aktiv under denna veckas lektioner!